Okukozirwe Zed

De tijd is aan ons voorbij gevlogen!

Inmiddels zijn we alweer 3 weken in het fijne Afrika, waar de dingen toch altijd wat anders gaan dan je verwacht. Het eerste weekend hebben we in Kampala de drukker bezocht. Deze was al bezig met de eerste druk van de Engelse versie. De kwaliteit was verassend goed. We zijn daarom met een gerust hart al eerder teruggereisd naar onze thuisbasis, Fort Portal.

De eerste week heeft met name in het teken gestaan van het Happy-Event. Er waren nog heel wat voorbereidingen nodig om alle sprekers en alle materialen voor deze dag in orde te maken. Het is niet niks om een perfecte dag te organiseren naar een Afrikaanse goede standaard. Dit houdt onder andere in goed en veel eten.

Door stakingen in Kampala hebben we wat vertraging opgelopen met betrekking tot het drukwerk. Pas in de nacht voorafgaand het Event kregen we de eerste boeken in. In eerste instantie wat teleurstellend om dat we graag alle pakketten al mee wilde geven aan de scholen, maar gezien de hoeveelheid en het gewicht van de pakketten is gebleken dat het afleveren per sub-county (Kabarole bestaat uit 18 sub-counties) toch het beste is.

De launch van het programma was een groot succes. Onze projectcoördinator, Michael Nyakoojo heeft zijn werk fantastisch uitgevoerd. Er waren meer dan 140 Head-Teachers en andere geïnteresseerde aanwezig. Iedereen was bijzonder enthousiast over de dag en onze aanpak. De sprekers sloten perfect aan bij het thema stigma en discriminatie en het nastreven van een gedragsverandering.

Gisteren, 3 weken na aankomst, kwamen eindelijk alle teacher guides en de overige boeken aan. Ons huisje is inmiddels tot de nok gevuld. Vandaag zijn we begonnen met de eerste verspreiding van de pakketten. Met een oude pick-up hebben we 3 sub-counties af kunnen gaan. Vanuit de achterbak hebben we het prachtige landschap aan ons voorbij zien gaan. Dit bracht ons echt weer even terug in Afrika.

Door de vertraging zal onze laatste week ook in het teken staan van het verspreiden van de boeken en het houden van interviews. Vervolgens zullen we de monitoring van het programma weer overlaten aan Michael, de allerbeste projectcoordinator die we ons kunnen wensen in Uganda.